top of page

Shakespeare Lab

Missionen er at bringe Shakespeare ud i landet ud til folket. At arbejde med ordene og dramatikken i forskellige sammenhænge: på skoler, museer, højskoler, kirker, virksomheder – ude og inde – på farten,  ja, selv i folks hjem. 

Bag Shakespeare Labs forestillinger, happenings, workshops og alt det ind i mellem er der et brændende ønske om at åbne Shakespeares stykker op for et nyt publikum.

I Shakespeares stykker kan vi finde trøst og opmuntring – forståelse og indsigt – vi  kan bruge ham som pauseknappen i vores moderne, travle liv; han kan hjælpe os til at blive klogere på os selv. 

Dans_i_den_græske_lade._jpg.jpg

En Shakespeare Lab happening på Gammelgaard i forbindelse med Pontus Kjerrmans En Skærsommernatsdrøm udstiling, 2018

Det hele startede med Shakespeare Lab workshops på Forsøgsstationen – et månedligt tilbud for professionelle scenekunstnere, hvor vi tog Shakespeares tekster på gulvet, vendte og drejede dem i fællesskab, fandt nye veje til at nå ind til kernen af situationen og mærke ejerskabet i kroppen.

I 2017 inviterede jeg en gruppe skuespillere til at deltage i Shakespeare Lab – et forsøg med to sprog. Her undersøgte vi, hvad der var at vinde ved at arbejde med den originale engelske tekst forud for den danske oversættelse.....Der er er rigtig meget at vinde!

Hvad vi gjorde og hvordan vi kom til den konklusion, kan du læse her i forsøgets afslutningsrapport.

I 2018 indgik Shakespeare Lab et samarbejde med Gammelgaard Kunst og Kulturhus  i forbindelse med Pontus Kjerrmans udstilling: En Skærsommernatsdrøm. Vi hoppede simpelthen ind i udstillingen med scener fra stykket, vi afholdt vores prøver i udstillingen og spillede forestillinger i den. Det var mødet med publikum på en ny og inspirerende måde, et møde der inviterede til masser af snak med publikum undervejs; snak om stykket, temaerne og menneskelige relationer.

Næste Shakespeare Lab projekt er vores LEAR. En forestilling der lægger op til debat om familie relationer, alderdom, arv, død og tilgivelse. Skuespiller Birgitte Nystrøm er kong Lear, jeg tager mig af de tre søstre og narren. Vi har bearbejdet stykket og har sammen med instruktør Marc van der Velden fundet en enkel scenisk form, der gør os i stand til at spille hvor som helst. Vi har ikke brug for andet end en cirkel af stole.  Nu skal vi bare lige have fundet de økonomiske midler til prøveforløbet i maj 2023. Hvis alt går efter planen har vi premiere i juni og er klar til at tage ud i kirker, foreninger og på uddannelses institutioner efter sommerferien. 

Shakespeare skrev på et helt særligt tidspunkt i historien, hvor folk fra alle samfundslag mødtes i teatret, høj som lav, rig som fattig – det er inspirerende at tænke på. Shakespeare ville folket, kunne lide mennesker og det kan og vil Shakespeare Lab også. Vi ses derude...

bottom of page