top of page

Stemmetræning

Min baggrund

Stemmen er 'the mirror of the soul',  det er ens visitkort.

Jeg har altid elsket at arbejde med stemmen, for hvis jeg kunne finde frihed i min stemme, så følte jeg mig nærværende, levende og mere mig.

Det var efter min MA i Voice Studies i 2003, at jeg begyndte at undervise på London drama schools.

Jeg havde 6 gode år derovre, hvor jeg underviste i stemme og tekst og også fik lov til at være med som coach på en række forestillinger. 

Uddannelse
BA Bristol Old Vic
Theatre School 1994
MA Voice Studies
Central school of Speech and Drama, 2003
Associate Fitzmaurice Voicework teacher, 2015

Rikke has many strengths as a voice practitioner.  She is knowledgeable, thorough, conscientious and kind.  Without exception, the students respect her and like her as a person, and they all value what she has to offer.

I was sad to hear Rikke was leaving the UK to work in Denmark, as her departure is a loss to us over here.

Tessa Wood, Head of Voice, Drama Studio London (2001-2011)

I can’t praise Rikke’s work enough: she has passion and enthusiasm for her work that inspire her students. Her knowledge of voice and integrating it to acting is immense. Above all Rikke knows how to communicate voice skills so that actors want to apply it because they feel that they become better actors as a result.

She is absolutely reliable and punctual and above all she is such fun to be around. I recommend her with all my heart.

Christina Gutekunst, Head of Voice East 15 Acting School - University of Essex

Undervisning og workshops

Nu, tilbage i Danmark arbejder jeg som stemmelærer på CISPA, Copenhagen International School of Performing Arts, har forløb på Skuespillerskolen Ophelia og underviser ofte på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund. Sidenløbende tilbyder jeg privatundervisning  og stemme/tekst workshops. 

Jeg underviser performers og non performers og har været voice coach på en del danske teaterproduktioner, som skulle spilles på engelsk. 

Inspiration

Super dejlig workshop i søndags. Din undervisning var virkelig inspirerende, og den skabte et helt nyt udgangspunkt for, hvordan jeg vil arbejde med en tekst. Jeg gik ydermere direkte hjem og ansøgte om at blive medlem af Forsøgsstationen, så det er jeg lige blevet!  Malene Skjold

Det har været en stor fornøjelse at arbejde sammen med Rikke. Hun havde et skarpt blik for vores individuelle styrker og svagheder. Hun formåede på kort tid at formidle nogle effektive tips og tricks til at skabe øjeblikkelig forbedring. Vi har virkelig fået øjnene op for det vi allerede kan og hvad der fortsat skal trænes. Claire Percy-Smith, Foss Analytical A/S

Vi havde stor fornøjelse og udbytte af at arbejde med voice teacher Rikke Liljenberg på en engelsk version af vores teaterstykke "Suddenly". I den korte tid vi havde til rådighed var Rikke i stand til ikke kun at give skuespillere en detaljeret teknisk forståelse for den korrekte udtale af den krævende engelske tekst, men desuden, gennem personlig coaching og frigørende øvelser, at sikre at spillerne bevarede deres naturlighed og stemmemæssige frihed.  Det var en personlig og professionel fornøjelse at arbejde med dig, Rikke ! Instruktør Marc van der Velden (ZeBU)

 Min tilgang

Det var på Bristol Old Vic Theatre School, at jeg for alvor blev introduceret til den tekniske side af stemmearbejdet, og her var det good old fashioned British voice work ala Clifford Turner, jeg blev undervist i. Den teknik er senere blevet blødt op med mange andre. Jeg har i den grad taget for mig fra det store stemme-practioner tag selv bord: svoret til Kristin Linklaters 'sigh of relief', vendt tilbage til praktiske Patsy Rodenburg, haft legendariske Cicely Berry som konstant inspiration, dyrket Barara Housemans enkle øvelser og holdt konstant øje med alt hvad der er findes af stemmebøger og teknikker. Reolen er godt pakket og familien har vænnet sig til, at jeg nu igen skal afsted på kursus.

Senest er det blevet til en certificering i Fitzmaurice Voicework teknikken og en personlig rejse ind i Nadine Georges Roy Hart inspirerede arbejde.

Når jeg underviser, trækker jeg på mange forskellige stemmeteknikker. Det væsentligste for mig i en undervisningssituation er at møde den person, jeg underviser, der hvor vedkommende er - at se og høre - og sammen arbejde mod det ønskede mål.

Yoga , Feldenkrais og Alexander teknik har altid været en integreret del af min undervisning. 

Connections

Stemmearbejdet er for de søgende og nysgerrige - og stopper aldrig - ihvertfald ikke for mig. Det er og har været en rejse. En stor bonus er, at jeg undervejs har mødt så mange andre stemmeinteressede mennesker fra forskellige steder i verden - især igennem Fitzmaurice Voicework arbejdet. 

Jeg ser frem til at rejse endnu mere og møde endnu flere. Og jeg håber, at jeg kan samtidig kan få rigtig mange af mine internationale stemmelærervenner til Danmark.

Det er så inspirerende og givende - til tider også udfordrende - at arbejde på tværs af grænser og sprog, men hold da op, jeg synes det er vigtigt.

download.jpg
Fitzmaurice Voicework kort fortalt

Vi arbejder først og fremmest med at løsne op for dybe spændinger, som forhindrer et frit åndedræt.

‘Tremoring’ er kroppens egen form for healing – en ufrivillig rysten/skælven.

I første del af teknikken, ‘destructuring’, kommer vi, ved blidt at udfordre kroppen i en række yogalignende stillinger, i kontakt med det primitive, autonome nervesystem; spændinger løsnes, åndedrættet bliver friere og kroppen mere sensitiv for vibrationer. Du oplever nærvær og spontanitet.

Teknikkens anden del, ‘restructuring’, handler om støtte og fokus, om hvordan vi kan sikre os, at vi bruger vores stemme på en sund og effektiv måde. Teknikken er en holistisk form for stemmetræning, hvor elementer fra yoga, bioenergi og healing forenes med traditionel Bel Canto-sangteknik.

Teknikken er udbredt i USA og bliver mere og mere udbredt i resten af verden - sidste nyt er at den også  er kommet til Kina!

Kommende workshops

Jeg holder løbende  stemme/tekst workshops.

Sig til hvis du er interesseret i at deltage.

For det meste kombinerer jeg introduktionen til Fitzmaurice Voicework med arbejdet med Shakespeares tekst.

Du er også velkommen til at booke privattimer, hvor vi kan kombinere stemmearbejdet med en hvilken som helst tekst.

 

 

bottom of page